Så meget liv skal du mærke i din graviditet
Du skal mærke din baby, som du plejer.
Det er det korte – men måske også lettere irriterende svar. For hvor meget variation må der egentlig være?
I den her artikel folder jeg sætningen ud, så du til sidst er helt tryg ved, hvordan du skal tolke din babys bevægelser. Til sidst i artiklen kan du læse, hvorfor det er så vigtigt at holde øje med, hvordan og hvor meget din baby bevæger sig, så du også ved, hvorfor og hvordan du skal reagere, hvis der er afvigelser.
De korte facts om at mærke liv
- De fleste begynder at mærke liv et sted mellem graviditetsuge 18 og 22.
- Du skal mærke din baby flere gange dagligt fra 24+0.
- Du må ikke sammenligne din babys mønster med andre babyers mønstre. Hverken naboens eller større søskendes mønster.
- Du må hverken gå en hel eller en halv dag uden at have mærket din baby.
Nogen mærker faktisk liv allerede fra uge 13 – og nogen skal altså noget længere hen end uge 22. Alt er helt ok. Det kommer an på hvordan din baby ligger, og hvor din moderkage har placeret sig.
Når du har ramt 24+0 er baby blevet så stor, at det forventes, at den kan sparke dig op flere gange dagligt. Er du en af de få, der ikke mærker regelmæssigt liv derfra, skal du kontakte din jordemoder, så du kan få konkrete råd til din situation.
Det her skal du mærke efter, når du mærker efter liv
Når du kender din babys mønster, skal du holde fast i det, og lægge mærke til at din baby bevæger sig, som den plejer.
Et godt tip er, at tjekke ind med din baby formiddag, eftermiddag og aften. Du behøver ikke lægge dig på sofaen hver gang, men bare lige registrere, om du har mærket liv, som du plejer.
Det her skal du sammenligne
- Hvor meget styrke, din baby bokser med
- Hvornår på dagen/natten, den er aktiv
- Hvordan den bevæger sig
Er der noget markant anderledes, skal du reagere!
Sådan skal du reagere ved mindre liv
Tænk på hvad du har lavet idag? Kan du have mærket dig selv mere og derfor mærket baby mindre? Er du syg? Været til et arrangement, der har krævet din opmærksomhed?
Babyer kan godt sove 40 minutters tid i maven, så bliv ikke bekymret hvis du på 30 min. ikke rigtig mærker noget.
MEN – du skal ikke bare slå det hen og fortsætte dagen. Har du ikke mærket din baby længe, så:
- Læg dig på sofaen en times tid med hænderne på maven. Sluk skærm og andet der kan distrahere. Connect med din baby.
- Du mærker ikke din baby, når dine tanker kører på fuld drøn, så prøv virkelig at tune ind på din krop og din livmoder.
- Er der noget, din baby plejer at reagere på? Musik, snak, nus på maven?
Hvis ikke du har mærket din baby i løbet af den time, eller er bevægelserne markant anderledes i styrke, bevægelser og interval, så skal du ringe til akut modtagelsen for gravide på din fødegang. Jordemoderen derinde kan vejlede dig i, om det er tid til et tjek.
Som oftest har babyen fået lagt sig på en måde, hvor den sparker dig steder, hvor du ikke er voldsomt følsom. Jordemødre vil hellere tjekke en gang for meget, end en gang for lidt, så jeg tør godt love dig, at du ikke støder ind i en jordemoder, der synes, at besøget var spild af tid eller besværligt.
Hvorfor er det vigtigt at mærke liv, som du plejer?
En baby med gode ressourcer, bevæger sig i maven. Der er ressourcer til at udvikle sig, blive stærkere, større og øve sig.
En baby med knap så mange ressourcer vil prioritere overskuddet til de vigtigste ting – de vitale organer. Det betyder, at bevægelser vil blive nedprioriteret. Har din baby ikke mange ressourcer, kan det være mere hensigtsmæssigt at blive født end at blive inde i livmoderen, og derfor er det vigtigt at komme ind og få tjekket babyens hjertelyd over noget tid, hvor fagpersoner kan tolke på strimlen og derved vurdere, hvordan din baby har det.
Af samme årsag anbefaler jeg på det kraftigste at undgå brugen af selvmonitorering derhjemme. Det kan være fint for hyggens skyld, men lad en fagperson vurdere din babys hjertelyd. Det er nemlig ikke nok at konstatere, at den er der.
Din babys bevægelser kan godt ændre sig
Men ikke fra den ene dag til den anden. Og slet ikke i markant grad. Lige om lidt kan du læse mere i den artikel, jeg kommer til at linke til her.
HUSK på at det er et stort ansvar at mærke efter liv. Lad jordemoderen i akutmodtagelsen hjælpe dig med vurderingen, hvis du er i tvivl. Det er helt ok, og hun vil gerne snakke med dig.