Sikkerheden ved hjemmefødsler
Det er sikkert at føde hjemme!
Al statistik viser, at det er lige så sikkert at føde hjemme, som det er at føde på hospitalet – så længe du er velvisiteret.
Vel-hvad-for-noget?
Vel-visiteret. Det betyder, at der er nogle få kriterier, der skal være opfyldt, for at du kan indgå i den statistik.
- Du skal være sund og rask gravid.
- Din baby skal ikke dele livmoderen med en bror eller søster. Eller flere for den sags skyld.
- Babyen skal være sund og rask. Og så skal den ligge med hovedet nedad.
- Du skal gå spontant i fødsel inden for terminsperioden. Altså 37+0 – 41+6.
Det kan godt være sikkert at føde hjemme, selvom du ikke kan sætte flueben ved alle punkterne herover, men det vil kræve et kig på lige præcis din situation. Din jordemoder vil helt sikkert gerne hjælpe dig med en vurdering, næste gang I ses.
Hvorfor er det sikkert?
Det er så sikkert at føde hjemme i Danmark af flere grunde. Dels pga visitationen, som jeg har beskrevet ovenfor. Visitationen sikrer, at du er det, man også kalder “lavrisikofødende” – du venter altså en fødsel, hvor det ikke på forhånd forventes, at der sker noget af akut karakter, som ikke egner sig ved en hjemmefødsel.
Derudover har afstanden til dit nærmeste fødested også noget at sige. 20-30 min er at foretrække.
Og så har de fleste fødesteder efterhånden specialiserede teams, der tager til hjemmefødsler mange gange om året. Så jordemødrene er rutinerede og med masser af erfaring. Flere steder kører der også teamtræning med hjemmefødsel som tema. Skulle din jordemoder ikke være vant til hjemmefødsler, skal du ikke være utryg – hun er uddannet i fødsler generelt, og erfaringen spiller mest ind i forhold til hvornår der overflyttes og hvor tingene er i tasken.
Når jordemødre er til hjemmefødsel, er de altid mange skridt foran. Det betyder i praksis, at jordemoderen vil anbefale en overflytning, hvis der opstår en risikofaktor. På den måde vil de fleste overflytninger ske i ro og mag – nogle fødsler vil være ukomplicerede trods overflytning, og ved andre vil der opstå en komplikation, hvor det var dejligt at være på fødegangen, hvor der er flere hænder.
Skulle det alligevel ske, at der sker noget akut ved en hjemmefødsel, så har jordemoderen god træning i akutte situationer, og hun ved, hvad hun skal gøre. Hun har forskellig medicin med, og hun kan hurtigt tilkalde en ambulance. Oftest er det hænder, der mangler i en akut situation, så partner og/eller fødselshjælper vil kunne blive sat i sving i sådan situation.
Hjemmefødsel mod givet råd
Faktisk er det sådan, at du altid gerne må føde hjemme, men hvis ikke du går ind under den velvisiterede kategori herover, vil det hedde “mod givet råd”. Men lovmæssigt er du sikret, at der altid skal komme en jordemoder til dig, der hvor du vil føde.
“Mod givet råd” er sådan en lidt fluffy størrelse, som dækker fra “det er så godt som lige så sikkert, som hvis du kunne sætte flueben ved det hele herover” til “risikoen for at der sker en komplikation er meget høj”, og derfor er det svært at skrive noget konkret om.
Hvis du meget gerne vil føde hjemme, kan du sammen med din jordemoder, se på lige præcis din situation. Hvis det for eksempel handler om en komplikation ved tidligere fødsel, kan hun guide dig omkring, hvad gentagelsesrisikoen er, og handler det om en diagnose i denne graviditet, kan hun hjælpe med at klarlægge, hvad risikoen for komplikationer er. Og selvfølgelig også gennemgå hvilke risici, der er tale om.